Fördelar och nackdelar med en VPN router / VPN box jämfört med en VPN app

Hej!

Tänkte påminna om att du kan kontakta mig här om du har några frågor!

Jag har skrivit på andra ställen om att man kan behöva ett litet "dataprogram" som heter VPN (Virtual Private Network) för att koppla upp sig mot en dator i ett annat land och få det att se ut som om man befinner sig i detta landet.


Idag tänkte jag skriva om varför man ska ha en VPN router eller en VPN box istället för att installera och konfigurera ett sådant dataprogram med VPN på sin dator, mobiltelefon, padda, etc. Jag kommer även att skriva om nackdelarna med en VPN router eller en box. Längst ner på sidan skriver jag även om fördelar och nackdelar med en VPN app eller ett VPN program.

En VPN router är ungefär som din normala router hemma som är kopplad till Internet ("Internet-Router") och som du använder för att surfa. Det finns möjligheten att köpa till en extra VPN router (t ex Shellfire VPN) och koppla till Internet-Routern. Genom denna VPN router kann man sedan surfa precis som om man hade ett VPN-dataprogram på sin dator, padda, etc. Alla apparater som man ansluter till VPN routern (trådlöst eller med kabel) kommer då också att surfa som om de befann sig i ett annat land. Prismässigt så är skillnaden inte så stor.

nyponvpn.se skriver jag om en speciell VPN router som heter Shellfire VPN box och som jag använder mig av själv. Men låt oss gå direkt till fördelar och nackdelar:


Fördelar med VPN router / VPN box

  • Apparater: Det går inte att installera ett "VPN-program" eller konfigurera en VPN på sin TV, AppleTV, etc. Även om en TV-apparat idag har en hel del mjukvara så stödjer de inte VPN. En VPN router kan man däremot koppla till dessa apparater med en nätverkskabel eller trådlöst.
  • Familjevänlig: Om man är flera i familjen som vill använda en VPN så räcker det med att konfigurera VPN routern en gång. När någon vill koppla upp sig mot ett annat land så kopplar man helt enkelt upp sin dator, TV, padda, etc. till VPN routern. Man behöver då inte installera och konfigurera en VPN på varje apparat i hela huset utan bara på en. Detta är ju även praktiskt om man har besök när man bor i utlandet. Man ger bara koden till det trådlösa nätverket till besökarna.
  • Strömma till TV/AppleTV: Ni som bor i utlandet och redan har en VPN på er dator, padda, etc. kanske har märkt att vissa program faktiskt inte går att strömma till TVn eller till AppleTVn. (Eventuell är det samme problem med Chromecast men det har jag inte provat.) Man får upp ett felmeddelande på skärmen att innehållet inte kan visas. Om man däremot redan är uppkopplad mot en VPN router så funkar det alldeles utmärkt. Varför skulle man nu vilja det, kanske det är några som frågar. Jo, det är så att det inte finns några kanaler på TVn eller AppleTVn utan om man ska titta på något som går på TV just nu, så får man ta fram sin padda, dator eller mobiltelefon och sedan strömma därifrån till TVn.

Nackdelar med VPN router / VPN box

  • Prestanda: En nackdel med VPN routern är att den kan bli lite slö. Den måste ju köra VPN-programmet hela tiden och kryptera samt dekryptera trafiken som kommer in i eller går ut ur nätverket. Därför brukar man inte få samma nedladdningshastighet på VPN routern som man får när man surfar normalt. För mig har det aldrig varit ett problem när jag tittat på SVTPlay, Cmore, TV4Play, Netflix, AppleTV, etc.
  • Bindningstid: En nackdel är att man knyter upp sig för minst ett år då de flesta abonnemang är lite längre. Själv brukar jag dock köpa VPN för ett år i taget för att det blir billigast så.
Här är en bild på hur uppkopplingen ser ut. Man behöver alltså bara en internet-router där man kan koppla in sin VPN router eller VPN box. Ta gärna en titt på Shellfire VPN box på min hemsida. Nedan kan du läsa om fördelar och nackdelar med en VPN app.

Shellfire_VPN_Box_DiagramJPG

Här kan du läsa mer om att beställa en Shellfire VPN Box.

Fördelar med en VPN app
  • Hastighet: Erbjuder högre hastigheter än en VPN router / VPN box.
  • Mobil: Installeras på din apparat (t ex dator och mobiltelefon) och du kan därför lätt ta med den på resan.
Nackdelar med en VPN app
  • Apparater: På vissa apparater hemma såsom Apple TV, Chromecast, XBox, Playstation eller SmartTV kan man inte installera någon app. Man behöver en annan lösning.
  • Underhåll: Appen måste installeras och uppdateras av "IT-ansvarige" på alla apparter hemma: Föräldrarnas mobiltelefoner, dotterns dator, barnens paddor, mormors padda, svärmors mobiltelefon, etc. 
  • Kablar: HDMI-kabel till TVn för att få ut bilden från datorn till TVn. Eller strömma trådlöst till Apple TVn eller Chromecast men då kan man inte använda apparaten för något annat samtidigt. 

Själv har jag installerat appar från SVT, TV4 och CMore på min Apple TV. Apple TVn är kopplad till Shellfire VPN Box och så kan jag se på direktsänd TV direkt på min TV i vardagsrummet utan kablar kors och tvärs.

Om du vill läsa mer om en bra VPN box så rekommenderar jag denna artikel på min sida. Om du vill läsa mer om en bra VPN App så ska du läsa denna artikel.

Om du har några frågor så kan du gärna hör av dig här.