Hur kan jag titta på svensk sport som ishockey (OS 2018 Sydkorea) och fotboll (VM 2018 Ryssland) utomlands?

År 2018 är ett stort sportår med OS i Sydkorea och fotbolls-VM i Ryssland.

Inför OS i Sydkorea skrev jag en väldigt omtyckt guide för hur man följer OS på svensk TV utomlands. 

SVT och TV4 har rättigheterna till fotbolls-VM i Ryssland i juni och juli. Dessa kan man se på SVTPlay eller på TV4Play/Cmore.

Längst ner finns en video där jag visar hur jag planerar att följa VM hemma hos mig.

Titta i utlandet
För att se fotboll på SVT Play och TV4Play / CMore från utlandet behöver man en VPN (Virtual Private Network). Detta är helt lagligt och inte speciellt svårt eller dyrt att installera. Anledningen till att man behöver en VPN är att TV-bolagen använder s.k. "geografiska spärrar". De kan helt enkelt se att du inte surfar ifrån Sverige när du besöker deras hemsidor eller använder deras appar. Av upphovsrättsliga skäl måste de då spärra dig. Med en VPN kan man få det att se ut som om man befinner sig i Sverige och undgå spärrarna. 

Två olika sätt för en VPN
Det finns två olika sätt att använda en VPN:
1) En VPN i form av ett dataprogram (som t ex en app) som installeras på datorn, paddan eller telefonen. Man kan då få upp SVTPlay eller TV4Play / CMore direkt på denna apparat. 
2) En VPN på en liten box som kallas VPN router och som kopplas in till internet-routern. Om man kopplar datorn, paddan eller mobiltelefonen till VPN boxen så kan man se svensk TV på dessa. Man kan dock även koppla in sin Apple TV. Mer om detta nedan.

Jag har skrivit om båda samt fördelar och nackdelar på min hemsida. Klicka här för att läsa mer eller här för att beställa.

Själv använder jag både en VPN app och en VPN box. Jag tycker dock att boxen är mycket enklare att installera och använda. Och jag behöver den för att titta på svensk TV direkt på min TV. Jag har installerat en Apple TV direkt till boxen. Då tror Apple TVn att den är i Sverige och jag kan se direktsänd TV på den. 

För att använda en VPN-tjänst behöver man köpa ett VPN-abonnemang. Dessa säljs oftast som årsabonnemang. Boxen (VPN router) köper man också tillsammans med ett abonnemang. Då är den förberedd och man behöver faktiskt bara koppla in den. För att sedan surfa som om man befann sig i Sverige byter man bara trådlöst nätverk så att man surfar över VPN routern istället för den vanliga routern. Enkelt va!? 

Här en bild där jag kopplat in min lilla Shellfire VPN till min (lite större) Netgear router:

ConnectRouterjpg

AppleTV kopplad till TVn
Förra året köpte jag mig en Apple TV. Det är en annan liten box från Apple som man kan använda för att hyra film, titta på foton eller för att strömma från iPhonen till TVn. På den nya versionen kan man också installera appar. Jag har installerat CMore, TV4Play, Eurosport Player och Dplay. Med DPlay kan jag se Kanal 5, Kanal 9, Eurosport 1, Eurosport 2, Discovery, TLC Animal Planet, SCI och Discovery World. Och det direkt på TVn. Jag styr allt från soffan med min fjärrkontroll till Apple TVn. Jättesmidigt! Det var så som jag tittade på OS i Sydkorea.

En bra VPN app
Om du inte vill ha någon Apple TV eller VPN box utan istället bara en VPN app så kan jag rekommendera att du använder Nord VPN. Jag har använt den mycket och den är prisvärd, stabil och snabb. Läs mer här.

Övrig information
  • Vill du veta hur jag själv tittar på TV hemma hos mig så klickar du här.
  • Vill du se en video på hur jag tittar på TV hemma hos mig: VIDEO (Youtube-Länk).
  • Om du har några frågor eller är osäker på något så kan du kontakta mig här.
  • Beställningar av en VPN box eller en VPN app har jag skrivit om här.