Titta på svensk TV i utlandet

Hur gör man för att titta på svensk TV när man är i utlandet? 

Det finns ett antal olika alternativ för att titta på svensk TV när man är i utlandet:
  1. Skaffa en VPN-tjänst som kan installeras på datorn, telefonen eller paddan
  2. Skaffa en DNS-tjänst som kan installeras på datorn, telefonen, paddan, TVn, AppleTVn, etc.
  3. Skaffa en VPN box / router med en inbyggd VPN-tjänst för datorn, telefonen, paddan, TVn, AppleTVn, etc.
Jag använde själv länge alternativ 1, där jag hade en VPN-tjänst installerad på min dator, min padda och min mobiltelefon.

Min favorit efter många års testande är FREEDOME från finska F-Secure. Hastigheten är bra och jag har aldrig haft några problem med störningar. Man kan beställa ett abonnemang här.


Eftersom en VPN-tjänst inte uppfyller alla min krav så har jag nu också alternativ 3: Jag har köpt en VPN-router från Shellfire. Den heter Shellfire VPN box, är väldigt "vass" och ser ut såhär:

d9cdbe1e-7da4-4163-a33b-431265684046jpg

Det är en liten box som ansluts till strömnätet och till internet (över den vanliga internet-routern man har hemma). Nedan på bilden kan man se hur den kopplas upp. En kabel i strömnätet och en kabel till internet-routern som man har hemma. Sedan kopplar man ihop den med den apparat som man vill. T ex en mobiltelefon (trådlöst), padda (trådlöst), TV (trådlöst eller kabel), AppleTV (trådlöst eller kabel), etc.

ConnectRouterjpg

Om jag t ex vill titta på svensk TV genom min AppleTV så kopplar jag AppleTVn till Shellfire boxen med en nätverkskabel. (En sådan ser man på bilden nedan.) Min AppleTV "tror då" att den är i Sverige och jag kan använda SVT Play precis som hemma. En AppleTV kan man köpa direkt hos Apple. AppleTVn tror att den är i Sverige och man kan använda SVTPlay, Viaplay, CMore, TV4Play, etc. direkt på den och se direktsända svenska TV program.


När man köper en Shellfire VPN box får man med följande saker:

Innehall_Shellfire_fixedjpg

Här kan man läsa mer om Shellfire VPN box och här visar jag hur man kan beställa en genom Shellfires hemsida.